Hva skjer?
sep 04

Nytt Munchmuseum laserskanning

Nytt Munchmuseum – Skanning av peler under Paulsenkaia.

 

Det skjer en voldsom om- og utbygging av Bjørvika i disse dager. Signalbygg skyter opp som paddehatter og enda fler står for tur. Et av disse er det nye Munchmuseet Lambda designet av det spanske arkitetktkontoret Herreros Arquitectos.

Like øst for Operaen, kun adskilt av Akerselvas utløp, ligger restene av Paulsenkaia som i 1875 ble kjøpt av forretningsmannen og byoriginalen Hans Arnt Hartvig Paulsen. Her holdt han kullager og tok i kai store mengder engelsk kull. Tomten, som har sett noen bruksendringer siden da, skal i fremtiden huse Munchs malerier.

I desember fikk Scan Survey oppdraget med å skanne inn pelene som den østre delen av kaia hviler på. Brorparten er gjemt under bakken og er kun tilgjengelig ved lavvann. Vi dro på oss vadebukser, fant frem hodelyktene og dro ut for å sette fastmerker. Etter en dag i stummende mørke med vann til livet og uten mulighet til å rette ryggen innså vi dog at det var noen praktiske utfordringer.

Stativene var for høye og det var bortimot umulig å få utstyr inn og ut. Heldigvis kan alt løses med verktøy. Etter en formiddag i verkstedet fikk vi bygd om to stativer og lagd en flåte.

Så var det ned igjen – først for å måle inn fastmerkene, nest for å skanne. Ikke overraskende føles det på nervene når den dyre C10en senkes ned i vannet. Til alt hell var kassa tett og holdt seg flytende. Etter en ny dag i mørket fikk vi skannet en lang rekke med peler.

Neste utfordring var pelene ute i dagen på østsiden av kaia. Her var isen for tynn til å bære folk, men tykk nok til å hindre en båt. Løsningen ble å skyve en gummibåt frem over isen og montere en brakett til skanneren på en betongvegg. Når det var gjort tok ikke selve skanningen lang tid.